destinationsmarknadsföring

Ölands Turismorganisation arbetar med att marknadsföra och kommunicera Öland genom olika kommunikationsinsatser, 365 dagar om året. Genom att kommunicera via våra egna kanaler (oland.se, instagram, tiktok, facebook och youtube) men också genom sökmotorer, press och media, influencers och internationella researrangörer kan vi finnas där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen och skapa intresse för att välja solens och vindarnas ö i stället för andra resmål.

I nuläget fokuserar vi på temaområdena; det goda livet, barn & familj, kultur & design samt natur & äventyr. Genom dessa marknadsför vi det mest unika med Öland, alltså de reseanledningar som attraherar året runt men även de reseanledningar som är säsongsbetonade. Det viktiga här är att de positionerar destinationen gentemot andra resmål.

Allt vi gör handlar i slutändan om att göra Öland till ett välkänt besöksmål för svenska och internationella besökare. Läs mer om vår destinationsmarknadsföring nedan. 

låt oss presentera en hemlighet
- resten av året!

Öland, en plats många förknippar med sommar och bad. Men låt oss presentera en hemlighet - resten av året. Vi som bor här vet, och det är på tiden att fler får veta. Gräset är inte alltid grönt och fågelkvittret försvinner ibland. Vi vill skapa nya reseberättelser, nya minnen att dela. Vårens första orkidéer. Den meditativa stillheten. Fåken. De orangea pumpafälten. Men också sommarens jordgubbar, lummiga cykelstigar och ljumna sommarkvällar med bad. Allt detta är Öland, solens och vindarnas ö.

ölands årshjul 2023

Ölands årshjul för marknadsföring utgår från de fyra årstiderna och besökarnas resecykel som består av fyra faser: drömma, planera och boka, uppleva här och nu samt minnas. Med dessa som utgångspunkt kan vi anpassa vår kommunikation efter utbud och efterfrågan och därmed öka chanserna att resenärerna väljer att besöka just vår fina ö.

För dig som företagare är årshjulet ett sätt att få en översikt över Ölands destinationsmarknadsföring. Dessutom kan du enkelt se när det passar bäst för dig att marknadsföra din verksamhet.

 

destinationsmarknadsföring 2022

När vi sammanfattar 2022 kan vi konstatera att besöksnäringen på Öland återigen levererar ett starkt resultat. Trots att vi har samma utmaningar och osäkra förutsättningar som andra destinationer, har vi på Öland en unik förmåga att landa på fötterna och stå starka på solens och vindarnas ö.

På Ölands Turismorganisation fortsätter vi att satsa på våra temaområden; Det goda livet, Barn & familj, Kultur & design, Natur & äventyr samt Evenemang. 600 000 personer har valt att använda oland.se för sin upplevelseplanering under 2022, vilket är nytt rekord. Ölands grafiska profil och slogan har fått ett ansiktslyft för att kunna möta framtidens möjligheter.

Detta sammantaget gör att ön står sig starkt som varumärke och vi ser fram emot att fortsätta utveckla Öland under 2023.

 

Ölands Turismorganisaion - Resecykel modell 2023

resenärens resecykel

Varje del av resecykeln är en viktig del av resenärens upplevelse. Vi behöver erbjuda både informativt och inspirerande innehåll längs hela resecykeln, men i de olika faserna finns typer av innehåll som är extra viktigt. I början av resecykeln och efter att resan är avslutad är det extra viktigt att fokusera på att inspirera, för att locka (tillbaka) resenären till Öland och till din verksamhet. I mitten av resecykeln är det extra viktigt med praktisk information så som öppettider, vägbeskrivning och detaljer kring din verksamhet. Läs mer om resecykelns fyra faser.