projekt ö-natur

Genom satsningen erbjöds företag i besöksnäringen på Öland att utan kostnad nyttja en affärsutvecklare för att öka lönsamheten i sin verksamhet. Stora delar av projektet fokuserade på samverkan, hållbarhet, marknadsföring, affärs- och produktutveckling, ofta med stark koppling till Ölands unika natur. Målet var att stärka öländska besöksnäringsföretag och öka Ölands konkurrenskraft som destination. Nu har arbetet blivit en ordinarie del av turismverksamheten där utvecklingen fortsätter.

checkmark Affärsutveckling
checkmark Aktiviteter & Workshops
checkmark Verktygslåda
checkmark Juridiskt stöd

gemensam satsning för Öland

Öland är en konkurrenskraftig destination, men genom ett riktat projekt skapades möjligheter att nyttja andra säsonger och möta den ökade efterfrågan av naturnära och hållbara upplevelser. Samverkan mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och Ölands Turismorganisation ledde med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden fram till genomförandet av projektet ö-natur. Tillsammans med dig i besöksnäringen har vi nu stärkt våra verksamheter och Öland som destination. 

Europeiska Unionen - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

 

EU-projektet ö-natur pågick under perioden 2021-06-01 till 2023-10-31. 

kommande aktiviteter & workshops

 

genomförda aktiviteter

Under projektets genomförande har 85 företag haft minst ett affärsutvecklingsmöte för att öka lönsamheten i sin verksamhet. Efter mötet fanns möjlighet att boka upp ytterligare kostnadsfria möten eller själv arbeta vidare med de möjligheter som analyserats gemensamt.

Deltagande företag fick bland annat genomgång av webb och sociala medier, med konkreta förslag på åtgärder som gav bättre effekt. Många hittade nya målgrupper för verksamheten, ofta som gärna gör besök under vår och höst, och finslipade marknadsföringen mot dessa. Vi snackade trender, hållbarhet och hur man omvandlar det till viktiga konkurrensfördelar. Digitala verktyg som förenklar administration, drift och kommunikation har undersökts. Tillsammans har vi skapat nya erbjudanden, bara genom att lära känna vår granne bättre och lyfta allt fantastiskt vi redan har på Öland.

 

Under våren 2022 genomfördes en studieresa till Bornholm i syfte att lära av destinationens företag och positionering som outdoor-destination. En rad inspirerande företag besöktes som delade med sig av sina erfarenheter. Bilden är från det uppmärksammade hotellet Green Solution House, som blivit utnämnt till ett av de 10 mest miljövänliga hotellen i Europa.

Hösten 2022  och våren 2023 arrangerades en 17 workshops, utbildningar och träffar inom de områden som deltagande företag haft intresse för. Bland annat inom marknadsföring och paketering, men också i syfte för ökad kännedom om varandra och nya affärsmöjligheter. Projektet avslutades den sista oktober 2023. Ölands turismorganisation driver vidare utveckling tillsammans med näringen, båda kommunerna på Öland, regionen och andra partners.

verktygslåda

För dig i besöksnäringen som vill växla upp och utveckla din verksamhet! Vi har samlat massor med bra information, guider och tips på samma ställe för att gör det enkelt för dig. Här kan du hålla dig uppdaterad om branschens utveckling och hitta nya möjligheter att växa. Läs mer om marknadsföring, paketering, nätverk på Öland, statistik, trender och varför ditt hållbarhetsarbete är en viktig konkurrensfördel. All information uppdateras och fylls på kontinuerligt.

 

ö-naturs team

Välkommen att höra av dig till Felicia om du vill veta mer om satsningen. Affärsutvecklarna Magnus och Sofie har avslutat sitt uppdrag i projektet, men går att kontakta genom deras företag.

Ölands Turismorganisation, personal, Felicia Bäckström

 

Felicia Bäckström

- Ansvarig för projektet. Bultande hjärta för Öland, aktiva utomhusupplevelser och utveckling.

Ölands Turismorganisation
Destinationsutvecklare
[email protected]
0485 - 88 812

Ölands Turismorganisation, personal, Magnus Brommé

 

Magnus Broomé

- Erfaren affärsutvecklare och fena på verktyg för strategisk affärsutveckling inom besöksnäringen.

Affärsutvecklare
[email protected]

Ölands Turismorganisation, personal, Sofie Gunnarsson

 

Sofie Gunnarsson

- Kreativ affärs- och platsutvecklare med stenkoll på trender och marknadsföring, öga för koncept och helhet.

Affärsutvecklare
[email protected]

Mediabank

Ölands Turismorganisation har tillsammans med partners producerat bilder och filmer i syfte att marknadsföra Öland som en destination att besöka. Detta material får du som företag eller förening också använda er av i era egna kanaler så som hemsida, facebook eller instagram. 

Behöver du nytt material för din marknadsföring? Om ni är i behov av att anlita en konsult för marknadsföringsmaterial, hemsida eller liknande kan ni först undersöka om möjlighet finns att nyttja regionens konsultcheckar. Länk till info om konsultcheckar 

Horns udde
Bilder att använda
Läs mer
Barn i Långe Jan, Ottenby
Filmer att använda
Läs mer
Solnedgång i Djupvik
upplev ön
Läs mer
Signaturled Öland
natur & äventyr
Läs mer
Helena Elm - Flyga Drake i Blasinge Hamn
öland året runt
Läs mer