finansiering

Samverkan mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och Ölands kommunalförbund har med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden möjliggjort genomförandet av projektet. Sedan uppstarten 1 juni 2021 lägger vi gemensamt extra resurser för att under 28 månader, tillsammans med dig i besöksnäringen, stärka våra verksamheter och Öland som destination. 

Europeiska Unionen - Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

genomförda aktiviteter

Från projektets start juni 2021 har nästan 90 företag haft minst ett affärsutvecklingsmöte för att undersöka utvecklingsmöjligheter. Efter mötet avgör företagaren om den vill boka upp ytterligare kostnadsfria möten eller själv arbeta vidare med de möjligheter som kartlagts gemensamt.

Deltagande företag har bland annat genomgått analys av webb och sociala medier, med konkreta förslag på åtgärder som ger bättre effekt. Många spanar in nya målgrupper, som gärna gör besök under vår och höst, och finslipar marknadsföringen mot dessa. Vi snackar trender och hållbarhet och omvandlar det till viktiga konkurrensfördelar.  Lär oss digitala verktyg som förenklar administration, drift och kommunikation. Tillsammans undersöker vi också hur vi kan skapa ännu starkare erbjudanden, bara genom att lyfta allt fantastiskt vi redan har på Öland.

Under våren 2022 genomfördes en studieresa till Bornholm i syfte att lära av destinationens företag och positionering som outdoor-destination. En rad inspirerande företag besöktes som delade med sig av sina erfarenheter. Bilden är från det uppmärksammade hotellet Green Solution House, som blivit utnämnt till ett av de 10 mest miljövänliga hotellen i Europa.

Hösten 2022  och våren 2023 arrangerades en rad workshops, utbildningar och träffar inom de områden som deltagande företag haft intresse för. Bland annat inom marknadsföring och digitalisering, men inte minst för ökad samverkan och kännedom om varandra i syfte att hitta gemensamma affärsmöjligheter. Projektet avslutas den sista oktober 2023. Ölands turismorganisation driver vidare utveckling tillsammans med näringen, båda kommunerna på Öland, regionen och andra partners.