Dagsresa - Möt Ölands natur, kultur och historia

Dagsresa - Möt Ölands natur, kultur och historia

Ett förslag på en dagsresa för att uppleva Ölands natur, kultur och historia. Resan är ca 9 mil lång och ni får möjligheten att besöka Ölands Museum Himmelsberga, Capellagården och Stora Alvaret.

Ölands Museum Himmelsberga:
Ölands Museum Himmelsberga utgörs av en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- till tidigt 1900-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. I hagarna betar lantrasdjur och på ängen bedrivs slåtterbruk. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter. För intresserade grupper kan särskilt inriktade guidningar ges med fokus på till exempel odling, lantbruk eller olika tider trädgårdar och växter.

Pris Himmelsberga - Gruppentré 60 kr per person, guidning 500 kr per grupp. Kaffekorg 70:- (Kaffe/te samt bulle, mjuk och hård kaka). Lunch 100:- (paj, sallad, bröd och måltidsdryck).


Capellgården:
I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ligger Capellagården i radbyn Vickleby. Här grundade för drygt 50 år sedan möbelformgivaren och pedagogen Carl Malmsten en skola för gestaltande arbete. Idag är Capellagården med sina vackra hus, trädgårdar och kulturmiljö ett uppskattat besöksmål. Här kan man vandra runt i de olika trädgårdsrummen och odlingarna. Elevernas examensutställning och butiker håller öppet hela sommaren. Ni kan boka en guidad tur på Capellagården där vi berättar om Carl Malmsten och skolan samt om platsens historia.

Pris Capellagården - Capellagården erbjuder kaffe med kakor/smörgås för 60 kr per person och lunch för 120 kronor. Guidning kostar 65 kronor per person. Vill ni besöka trädgården på egen hand kostar det för bussgrupper 10 kr per person.


Stora alvaret:
Den föreslagna rutten är från Ölandsbron norrut till Glömminge och där österut till Himmelsberga. Från Himmelsberga östra sidan söderut till Stenåsa där ni tar av västerut rakt över Stora Alvaret. Mitt på den sträckan finns en rastplats med bussparkering, informationstavlor om naturen och Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap samt toaletter.
I Resmo kör ni norrut till byn Vickleby och Capellagården. Därifrån är det en dryg mil till Ölandsbron. Längs vägen (som naturligtvis går lika bra att ta i andra ordningen) finns sevärdheter och stopp som t ex Kvarnarna i Störlinge, Naturbokhandeln i Stenåsa och Mysinge gravfält. Vi hjälper gärna till att tipsa om upplägg för hela resan, och bra stopp längs er tänkta resväg.


Bokningar:
Himmelsberga: [email protected] eller 0485-561022
Capellagården: [email protected] eller 0485-36132
Ölandsguide: Ann-Charlotte Garhammar, Ölandsguide, [email protected] eller 070-7537890,


Varmt välkomna till Öland!